Förändringar i humöret

PMS, eller premenstruellt syndrom innebär att du får förändringar i ditt humör och kan även känna av andra besvär dagarna innan din mens. PMS drabbar olika personer på olika sätt och det kan även variera från månad till månad.
Det finns även svårare variant av PMS, men då heter det PMDS. Det står för premenstruellt dysforiskt syndrom. Att drabbas av detta kan påverka hela din tillvaro mycket och symptomen man misstas för depression eller ångest. Den stora skillnaden är dock att dessa besvär försvinner oftast genast i samband med att du börjar menstruera.
Det finns flera symptom på både PMS och PMDS. Dessa kan vara;
 Du känner dig orolig och ångestfylld
 Du får snabba svängningar i humöret
 Du börjar lätt gråta
 Du känner en mindre lust till att göra saker
 Du är trött och energilös
 Har svårt att sova
 Svullen i kroppen och spänningar i brösten
 Huvudvärk
 Sugen och hungrig
Besvären börjar oftast ett par dagar innan du får din mens och ibland kan det även sitta kvar ett par dagar till efter du har börjat menstruera. En del person känner även av besvär under ägglossningen. PMS är vanligast bland kvinnor över 30, men kan även förekomma hos tonåringar.
Behandling för PMS och PMSD består främst i av att lindra symptomen. Det kan vara allt från att motionera och röra på sig, till att äta bra och regelbundet samt undvika alkohol. Det finns även lindring i form av olika produkter ute på marknaden.

This entry was posted in Hälsa. Bookmark the permalink.

Comments are closed.