Pigmentfläckar

Pigmentfläckar är något som kan uppstå i huden och är en ganska vanlig företeelse. Detta kan orsaka obehag hos de personer som får dem, eftersom det påverkar utseendet. En del pigmentförändringar påverkar enbart hudens färg, medan andra pigmentbildande förändringar kan vara tecken på att det finns en sjukdom så till exempel lupus.
Pigmentförändringar beror alltid på mängden melanin, alltså hudpigment. Om man får ett överskott av melanin, så kallas detta för hyperpigmentering. Om man däremot har för lite melanin, eller ingen alls, så kallas det för hypopigmentering.
Dessa olika typer av just pigmentstörningar kan uppträda i olika former och utbredningar och dessutom bero på olika orsaker. En del av dem är ärftliga, så som vitiligo, familjär periorbital hyperpigmentering. En del är förvärvade, eller vara ett tecken på bakomliggande sjukdom. Det är alltid viktigt att du kollar upp dina pigmentfläckar och förändringar så att du får konstaterat vad orsaken bakom kan vara. Om det är en bakomliggande sjukdom, så är det viktigt att du får rätt behandling för den av en läkare.

Att behandla pigmentfläckar är möjligt med bland annat IPL, som är en form av laserbehandling. Sedan finns det bra produkter att använda för att se till att de håller sig borta efter en IPL. Se även till att använda solkräm med hög faktor, eftersom det annars kan förvärra dina pigmentfläckar. Kemisk peeling är en annan variant som kan fungera. Det finns även ett sortiment av blekande krämer som ger viss förbättring.

This entry was posted in Hälsa. Bookmark the permalink.

Comments are closed.