Tid

Accessoarer och allehanda smycken har varit en del av vår vardag sedan urminnes tider. Vi människor har, sedan grottfolkens tid, haft ett inneboende beroende av bekräftelse och att känna oss fina. Klockor är en av dessa accessoarer som vi utsmyckat oss med, dels för att känna oss fina och exklusiva men även för den praktiska anledningen, nämligen att veta vilken tid på dygnet det är. Armbandsur är en av de sorters klockor som är vanligast förekommande, men även väggur och bordsur är vanliga. Mobiltelefonen fyller även en funktion som klocka, där den är tidsvisare, väckarklocka och timer.

Vi vet inte med säkerhet hur och när klockor först kom till. Studier visar dock att det är en av våra äldsta uppfinningar och har sin vagga i det antika Egypten och möjligtvis trakterna kring Mesopotamien.

För mer än 5 000 år sedan, i Egypten, var ordet klocka fortfarande ett okänt ord. Vi vet att klockor började användas runt år 3 000 f.Kr, då i form av solur. Teorierna är många kring hur tidsräknandet med klockor i form av solur började och hur klockan uppfanns, men sannolikt var det av en slump man upptäckte detta nya sätt att avgöra vilken tid på dygnet det var. Troligtvis uppfanns soluret när en egyptier satt och filosoferade under en palm. Efter en tid upptäckte han att palmens skugga rörde på sig i takt med att dagen blev till kväll. Nästkommande dag satt han på samma plats och märkte att skuggan även idag rörde på sig. Denne tänkare markerade sedermera olika punkter i den linje skuggan rörde sig. En klocka var nu uppfunnen. Egyptens dåvarande Farao lät bygga en enorm pelare, en obelisk. Denna obelisk gav en tydlig skugga och blev sannolikt världens första och största klocka.

Australiens urbefolkning, aboriginerna, har länge kunnat avgöra vilken tid på dygnet det är genom att studera solen och dess höjd på himlen. Med hjälp av pinnar skapade de egna klockor i form av solur, men vi vet inte med säkerhet om de var först med denna uppfinning eller om egyptierna hann före.

En klocka i mekanisk form är en självklarhet för de flesta av oss. Dock vet vi heller inte när den första mekaniska klockan kom till. Man har förvisso funnit franska skrifter från 1200-talet som talar om klockor och urmakare men sannolikt uppfanns mekaniska klockor långt tidigare än så.

Den vanligaste formen av klocka idag är dock det batteridrivna armbandsuret. Dessa kommer i mängder av former och modeller och har mängder av funktioner. Konkurrensden i handeln medför att urmakare ständigt måste förnya sina modeller med fler funktioner. Genom åren har klockor kommit ut på marknaden med de märkligaste funktioner, bland annat inbyggda fjärrkontroller till tv-apparater, miniräknare och FM-radio. Vanligast är dock att dagens armbandsur visar tiden och har inbyggt todtagarur. Höjd- och temperaturmätare är även vanliga funktioner som armbandsur erbjuder. Priset på ett armbandsur kan variera lika mycket som det finns antal modeller. Vissa kostar inte mer än en bussbiljett och andra kostar långt mer än en normal årslön.

This entry was posted in Klockor. Bookmark the permalink.

Comments are closed.