Problem med värmepumpar

Samtidigt som värmepumpar blivit alltmer populära i Sverige så har man även fått dras med problem som tycks ha blivit alltfler under de senaste åren. Värmepumpar är attraktiva eftersom de erbjuder värmeenergi som är billig och dessutom miljövänlig. Genom att utnyttja värmeenergi i luft, jord, berggrund eller vatten så kan man värma upp både luft och tappvattnet i ett hus med stora besparingar.
Det kostar dock en slant att installera en värmepump och för att detta ska löna sig så måste den hålla ett visst antal år. Det finns värmepumpar som kan hålla i 15 år och mer utan några som helst problem, men idag ser man alltså att många värmepumpar får problem redan efter några års drift. Försäkringsbolag har gått så långt som att kalla många av dagens värmepumpar för regelrätta tester som man får betala dyrt för.
Komponenter som går sönder
Det är mycket vanligt att komponenter i inomhusdelen av värmepumpen på ett tidigt stadium blir trasiga och måste bytas ut. Det här kan bero på att det specifika märke av värmepump man skaffat använder sig av billiga komponenter med låg kvalitet. Nya pumpar med billiga komponenter skulle också kunna vara en förklaring till varför äldre modeller av samma märke för värmepumpar fungerar längre än de nyare varianterna. Enligt försäkringsbolagens statistik av alla felanmälningar för värmepumpar så kan man se att flera produkter ofta rapporteras ha seriefel.
Kostnaden för värmepumpar som inte fungerar
De företag som tillverkar värmepumpar kanske sparar in pengar på att använda sig av komponenter med lägre kvalitet, men för den som måste reparera sin pump så kan detta bli en kostsam historia. Om man till exempel råkar ut för att en värmepump lägger av mitt i vintern så har man ju inget val. Huset måste värmas upp och medan man väntar på att värmepumpen ska repareras så får man betala dyra pengar för ett annat alternativ. Den som har försäkring får förstås en ersättning, men kostnaden för problemen med värmepumpar ligger ändå hos husägaren genom premier och självrisk.
Vikten av att köpa rätt värmepump
Nu är det dock inte alla värmepumpar som strular och det finns faktiskt en trend i försäkringsbolagens statistik för vilken typ av värmepump som dras med minst problem. Det är luftvärmepumpar och luftvattenpumpar som tycks leda ligan för värmepumpar med problem. Däremot kan man se att frånluftvärmepumpar har färre felanmälningar till försäkringsbolag än luftvärme och luftvatten varianterna.
Sveriges klimat ställer speciella krav på värmepumpar och det här är något man som konsument måste vara medveten om. De värmepumpar som utvecklas särskilt för våra kalla vintrar kan kosta mer, men samtidigt så säkrar man sig om att skaffa en produkt med bättre förutsättningar. Även om man ser en ökning av problem med många typer av luftvärmepumpar, så kan det göra stor skillnad att ta reda på vilka modeller som faktiskt håller de år som man bör kunna förvänta sig av en värmepump av god kvalitet.

This entry was posted in Energi. Bookmark the permalink.

Comments are closed.